Marius Goedegebuur werd geboren op 24 oktober 1936 te Rotterdam. Toen hij nauwelijks 3.5 jaar oud was brak de tweede wereldoorlog uit. Vooral de laatste oorlogsjaren, hij was toen 8 jaar oud, hebben een diepe indruk op hem gemaakt. Traumatische ervaringen waren o.a. het zien arresteren en fusilleren van mensen door de Duitse Wehrmacht. Dit alles heeft een stempel op hem gezet. 

Hij is bijzonder ge´nteresseerd in de gebeurtenissen rond de 2e wereldoorlog, zowel in Europa/Afrika als in de Pacific (Japan). Betrekkelijk kort na de bevrijding volgde hij een agrarische opleiding (groenten, fruit en hovenier). Zijn militaire diensttijd bracht hij door bij het Regiment Geneeskundige troepen. In deze tijd nam hij diverse malen met succes deel aan militaire sportevenementen.


Na zijn diensttijd besloot hij te gaan werken bij de Rotterdamse Politie. Na deze opleiding diende hij achtereenvolgens bij de geŘniformeerde dienst, de recherche en bij de hondenbrigade als diensthondgeleider. Buiten de toen verplichte dienstsport bij de Politie volgde Shihan Goedegebuur een aantal cursussen in verdedigings technieken, destijds bekend onder de naam "self-defence''. Dit systeem was overgewaaid uit Frankrijk. De Parijse politie werkte hiermee en je kon daarin ook graden behalen. In Nederland sloeg dit echter niet aan. 

In de begin jaren 60 beoefende hij het judo en kreeg hij les van sensei Van de Velde 4e Dan judo. (geen familie van Sjaak v.d. Velde). Eind 1960 begin 1970 haalde hij onder leiding van de politiesportinstructeur J.W. Huysdens, de zwemvaardigheidheidsdiploma's 1 t/m 4 van de K.N.Z.B. en de diploma's zwemmend redden A en B van de K.N.B.R.D. Ook heeft hij een cursus Wildwatervaren (kajak) gedaan. In die tijd liep hij diverse malen de vierdaagse afstandsmarsen van de K.N.B.L.O. te Nijmegen. In 1979 liep hij met succes de in Rotterdam gehouden 1e Internationale politiemarathon  Intussen was hij weer in aanraking gekomen met zijn vroegere judoleraar v.d. Velde die ook les gaf in het Wadokai-karate. Hij volgde enige tijd de trainingen in de dojo aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van de Velde stopte met lesgeven en hevelde zijn afdeling karate over naar de school van J. Verschoof, 6e Dan Kyokushin karate. 

Hierdoor kwam hij in aanraking met J. Verschoof(1979) waar hij de lessen ging volgen. Na 10 jaar zeer intensive training werd hij op 7 mei 1989 door J.Verschoof bevorderd tot 1e Dan. Op 9 juni 1992 werd hij na een aantal examens door shihan Verschoof bevorderd tot 2e Dan. In de daarop volgende jaren werd hij bevorderd door shihan Jock Middelman tot 3de Dan en door Kancho Bluming tot 4de en 5de Dan Kyokushin. In die tijd leerde hij inzien dat het Kyokushin- kai karate geen sport is. Hij ziet het als een levenshouding, stijl, een weg die je gaat.

In die periode gaf hij ook weerbaarheidstrainingen aan het personeel van de Rotterdamse Elektrische Tram en aan het personeel van de Haagse Tramwegmaatschappij. Naast het karate gaf hij trainingen aan vuurwapendocenten van de politie district Dordrecht en zelfverdediging- en weerbaarheidstrainingen aan studenten verpleegkunde van het St.Clara ziekenhuis en het Zuiderziekenhuis te Rotterdam. Van 1985 tot en met 1988 volgde Shihan Goedegebuur naast het karate, een aantal jaren bokslessen bij Jaap Dok, een leerling van Theo Huizenaar.

Rond 1989 leerde hij via het Kyokushin karate voor het eerst  Sjaak v.d. Velde (heden 5e Dan) kennen, die in 1995 een sportschool heeft opgericht onder de inmiddels bekend geworden naam "Musashi".  Sjaak vroeg Marius of hij met lesgeven wilde helpen. Begin 1996 verbond hij zich aan deze school. In die tijd was hij ook zeer actief binnen de school van J.J. Verschoof. In 1997 kreeg hij echter een zeer ernstig meningsverschil met zijn leraar waardoor hij niet meer in diens beleid kon geloven. Hieruit zijn conclusie trekkend besloot hij om zijn activiteiten binnen die school te staken.

Naast zijn activiteiten bij "Musashi Nederland" geeft hij ook nog lessen zelfverdediging- en weerbaarheidstrainingen aan junioren en senioren. Shihan Goedegebuur is ook actief in de bergsport. In 1994 volgde hij met succes een Alpencursus waarvan ÚÚn van de onderdelen was het redden uit gletsjerspleten.Hiervoor beschikt hij over een E.H.B.O.-reanimatie diploma (dat iedere twee jaar na herhalingslessen wordt verlengd) en heeft tevens een extra opleiding E.H.B.O. bij bergsport (hoogteziekte, koudeletsels, onderkoeling e.d.) gevolgd. Voor het bijhouden van de klimtechnieken bezoekt hij van tijd tot tijd de klimschool. Hij is zeer ge´nteresseerd in de achtergronden van het karate. Hoewel hij geen boeddhist is verdiept hij zich wel in de literatuur hieromtrent. Hij voelt zich bijzonder aangetrokken tot de filosofie van het Zenboeddhisme met name de Soto-stroming die door de zen filosoof Dogen vanuit China naar Japan werd gebracht. Hij tracht deze denkbeelden voor zichzelf in zijn persoonlijk leven toe te passen.

Op 13 juli 2001 werd shihan Marius Goedegebuur op het Hongaarse Kyokushin Zomer kamp op de leeftijd van bijna 65 jaar bevorderd door Kancho Bluming tot 6de Dan Kyokushin karate. De promotie werd ook bevestigd door Kenji Kurosaki sensei die tevens zijn handtekening op zijn certificaat plaatste.Reactie?
Email to Sjaak van de Velde

Menu zwarte band